Potraviny nebezpečné v těhotenství
Některé potraviny mohou v těhotenství nebezpečné a je dobré, abyste se jim vyhýbala. Všechny tyto potraviny jsou možným zdrojem bakterií, které mohou být pro nenarozené dítě škodlivé.
Potraviny škodlivé v těhotenství
- Syrové
mořské plody (ústřice nebo tepelně neupravené suši)
- Nepasterizované
mléko nebo sýry vyrobené z nepasterizovaného mléka
- Měkké
sýry jako Brie nebo Camembert
- Plísňové
sýry
- Paštika
- Syrové
nebo nedostatečně tepelné upravené maso
- Žralok,
mečoun, královská makrela, protože obsahují vysokou hladinu rtuti.
Samozřejmostí je během těhotenství nepít alkohol. Ten je spojen s předčasným porodem, mentálním postižením, vrozenými vadami a nízkou porodní váhou. Určitě omezte kofein tak, abyste nespotřebovali více než 300 mg kofeinu za den. Jeden šálek kávy má asi 150 mg kofeinu. Černý čaj má v průměru 80 mg kofeinu. Nezapomeňte, že významné množství kofeinu mohou obsahovat i některé druhy čokolády.
V těhotenství se zároveň nedoporučuje používání sacharinu, který může procházet placentou a zůstávat v tkáních plodu. Je třeba snížit celkové množství tuku, které jíte, na 30 % a méně. Limit cholesterolu by měl být 300 mg denně.