Vitamín C v těhotenství
Vitamín C nebo-li kyselina askorbová je v těhotenství velmi důležitý. Tento vitamín se řadí mezi vitamíny vodou rozpustné. Má velmi pozitivní účinky na imunitní systém a pomáhá vstřebávání železa, které je v těhotenství rovněž velmi důležité.
Vliv vitamínu C během těhotenství
Vy a vaše dítě budete potřebovat vitamín C denně, protože je nezbytné
pro tělo, aby produkovalo kolagen, který je součástí chrupavek, šlach, kostí a
kůže. Na základě některých studií, které byly zatím provedeny pouze na
zvířatech, vědci věří, že nedostatek vitamínu C v těhotenství může u novorozence
poškodit duševní vývoj.
S vitamínem C by se to v těhotenství nemělo přehánět, protože může zvýšit riziko předčasného porodu nebo narušit fungování vašeho žaludku. Mezi příznaky nedostatku vitamínu C patří únava, zánět dásní, pomalé hojení rany, modřiny a hrubá a suchá pokožka.
Doporučená denní dávka vitamínu C v průběhu těhotenství je 85 miligramů denně pro ženy starší 18 let a 80 mg pro dívky ve věku 14 až 18 let.
Ideálním řešením, jak získat vitamín C v těhotenství, je z ovoce a zeleniny. Dobrým zdrojem vitamínu C je pomeranč, kiwi, paprika, jahody, šípek, rakytník, citrón, limetka, papája, černý rybíz, květák, brusinky, zelí, mrkev, česnek, ředkvička.
Množství vitamínu C v jednotlivých potravinách:
- 6 cl
pomerančové šťávy - 62 až 93 mg
- 6 cl
grapefruitové šťávy - 62 až 70 mg
- 1 kiwi -
91 mg
- 1/2
šálku syrové sladké červené papriky - 95 mg
- 1 šálek
jahod - 85 mg
- 1
střední pomeranč - 70 mg
- 1/2
šálku vařené brokolice - 51 mg
- jedna
středně velká pečená brambora - 17 mg
- jedno
středně velké rajče - 16 mg
- šípek
200 mg na 100 g
- černý
rybíz 200 mg na 100 g
- papája -
60 mg na 100 g
- zelí -
49 mg na 100 g
- květák -
40 mg na 100 g
- citrón -
40 mg na 100 g
- mrkev -
35 mg na 100 g
- 1 šálek
syrového špenátu - 8 mg