Vitamín C v těhotenství

12.11.2016

Vitamín C nebo-li kyselina askorbová je v těhotenství velmi důležitý. Tento vitamín se řadí mezi vitamíny vodou rozpustné. Má velmi pozitivní účinky na imunitní systém a pomáhá vstřebávání železa, které je v těhotenství rovněž velmi důležité. 

Vliv vitamínu C během těhotenství

Vy a vaše dítě budete potřebovat vitamín C denně, protože je nezbytné pro tělo, aby produkovalo kolagen, který je součástí chrupavek, šlach, kostí a kůže. Na základě některých studií, které byly zatím provedeny pouze na zvířatech, vědci věří, že nedostatek vitamínu C v těhotenství může u novorozence poškodit duševní vývoj.

S vitamínem C by se to v těhotenství nemělo přehánět, protože může zvýšit riziko předčasného porodu nebo narušit fungování vašeho žaludku. Mezi příznaky nedostatku vitamínu C patří únava, zánět dásní, pomalé hojení rany, modřiny a hrubá a suchá pokožka.

Doporučená denní dávka vitamínu C v průběhu těhotenství je 85 miligramů denně pro ženy starší 18 let a 80 mg pro dívky ve věku 14 až 18 let.

Ideálním řešením, jak získat vitamín C v těhotenství, je z ovoce a zeleniny. Dobrým zdrojem vitamínu C je pomeranč, kiwi, paprika, jahody, šípek, rakytník, citrón, limetka, papája, černý rybíz, květák, brusinky, zelí, mrkev, česnek, ředkvička.

Množství vitamínu C v jednotlivých potravinách:

  • 6 cl pomerančové šťávy - 62 až 93 mg
  • 6 cl grapefruitové šťávy - 62 až 70 mg
  • 1 kiwi - 91 mg
  • 1/2 šálku syrové sladké červené papriky - 95 mg
  • 1 šálek jahod - 85 mg
  • 1 střední pomeranč - 70 mg
  • 1/2 šálku vařené brokolice - 51 mg
  • jedna středně velká pečená brambora - 17 mg
  • jedno středně velké rajče - 16 mg
  • šípek 200 mg na 100 g
  • černý rybíz 200 mg na 100 g
  • papája - 60 mg na 100 g
  • zelí - 49 mg na 100 g
  • květák - 40 mg na 100 g
  • citrón - 40 mg na 100 g
  • mrkev - 35 mg na 100 g
  • 1 šálek syrového špenátu - 8 mg
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky